dilluns, 28 de gener del 2013

El Dolmen de Can Boquet i el seu entorn.

Passejada per la zona de Can Boquet a la Serralada litoral, on podrem veure el dolmen de Can Boquet, anomenat també la Roca d'en Toni, i varis amuntegaments de roques, molt comuns a tota la serralada litoral. Visitarem Els Recers, la cova d'en Joan, la Roca (o cova) de la Granota i la Cova d'en Pau. Tot i dir-ne coves, no ho son, els amuntegaments de roques de forma natural han deixat cavitats, que durant el neolític es van utilitzar com a sepulcres.

Comarca: El Maresme
Accés: Per Vilssar de dalt i també per La Roca del Vallés.
Distància: Poc més de dos quilometres.
Desnivell: 40 metres.
Cartografia: Parc de la Serralada Litoral. E:25.000. Editorial Alpina.
Època de l'any: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de més insolació.
Recomanacions: Ruta molt curta per tota la Família. En aquesta zona hi solen haver molts escaladors, que  aprofiten aquests amuntegaments de roques per fer "boulder".


ACCÉS:
Des de Villassar de dalt, sortint del nucli pel carrer Angel Guimerà, i pujant per la pista del camí de la costa fins a l'aparcament que hi ha al mateix Dolmen de Can Boquet. També hi podeu accedir pel Coll de Sant Bartomeu, entre La Roca del Vallés i Orrius, en aquest cas heu de fer força tros de pista de terra, però sol estar sempre en bon estat.



RUTA .

Dolmen de Can Boquet o Roca d'en Toni, punt d'inici de la passejada.
Situats a L'aparcament del Dolmen de Can Boquet, prenem la pista en direcció sud cap a Can Boquet, als 150 metres agafem una pista que ens surt a l'esquerra i la seguim fins el primer trencall, on ara prenem la pista de la dreta que seguirem uns 150 metres fins un nou trencall. En aquest punt fem una variant d'anada i tornada per visitar Els Recers, agafem dons la pista de la dreta que aviat surt a un camp, hem de seguir pel marge del camp, deixant-lo a la dreta, just quant tornem a entrar al bosc, hem de parar atenció a la nostra esquerra per que ja hi som. Estem a la part alta dels Recers.


Els Recers, anomenats també castell de Pedra o rocs de Can Boquet.

Preneu-vos temps per recórrer tot els racons, podeu emular als escaladors i grimpar una miqueta, i a la part inferior arrossegueu-vos cap dins d'una mena de cova que hi ha a la base d'un dels blocs.

Part inferior dels Recers
 Ara podeu baixar fins la Cova d'en Pau, situats als recers, preneu direcció SE, a la dreta dels Recers mirant a mar, i baixeu cap avall uns 35 metres de distància. Es molt més petit que els Recers, però també es curiós!

Un cop vist tot, torneu pel mateix camí fins al trencall que donava accés al camp. Ara seguiu per la pista principal, Peró enseguida la pista fa un revol de 180 graus per anar cap a una casa, just  a la meitat de la corba baixeu per un corriol, seguiu-lo sense fer cas dels trencall que trobeu a dreta o esquerra, en uns 300 metres arribareu a la clariana de bosc on hi ha la Roca de la Granota.

Roca de la Garnota vista pel darrera.



Per tornar només ens queda desfer el camí per on hem vingut, però abans encara podem visitar la Cova d'en Pau, per fer-ho tornem sobre les nostres passes, i a uns 110 metres de la Roca de la Granota hem de localitzar un corriol poc marcat a mà dreta que s'enfila uns 50 metres fins a un planell arbrat, on es localitza la Cova d'en pau i altres blocs de grans dimensions. Un cop vist tornem a l'aparcament pel mateix camí que hem fet per venir.

 
Bloc de pedra de la Cova d'en Pau.

Tots els indrets que hem visitat varem ser enterrament al Neolític i durant les seves excavacions s'hi van trobar restes arqueològiques (puntes de sageta, ganivets de sílex, restes de ceràmica,i restes del individus enterrats). Aquests jaciments no van ser descoberts i excavats fins a 1950 en que Pau Ubach va descobrir la Cova que porta el seu nom i la Roca de la Granota, també aquest any es varen excavar els Recers. L'any 1978 en Joan Pujol va descobrir la Cova que també porta el seu nom.


PLÀNOL.




DOLMEN

La paraula dolmen prové probablement del bretó "tol" (taula) "men" pedra, a Catalunya hi ha indrets on els anomenen arques. El llegendari Europeu lliga la seva existència a la mà dels gegants, a Catalunya es solen relacionar amb els "moros". El seu origen real es remuntà a entre 5000 i 1100 anys abans de la nostra era, i son construccions funeràries, que bàsicament constaven d'una cambra construïda amb grans lloses de pedra, anomenades ortòstats,  col·locades verticalment, cobertes per altres lloses, aquests dolmens s'anomenen "Cista", en altres s'hi va construir un corredor també fet de lloses per accedir al seu interior, aquests s'anomenen "dolmen de corredor", a Catalunya hi ha un tipus de dolmen anomenat "de galeria Catalana", la seva peculiaritat es que el corredor es més baix i estret que la cambra funerària. Tot el conjunt es cobria de terra i pedres formant un monticle anomenat túmul, i al seu voltant hi posaven un cercle de pedres, anomenat cromlec. A dins s'hi podien encabir un o varis individus, segons la mida de la cambra, i al corredor s'hi deixava L'aixovar (pertinences, armes i ofrenes), desprès es segellava tot el conjunt i només era visible el túmul.


Dolmen de Llanera
Al municipi de Torà, a l'antic nucli de Llanera a la comarca de la Segarra, hi ha el que possiblement es el dolmen més gran i ben conservat de Catalunya. Es conserva el túmul, de 24 metres de diàmetre, i tota la cambra coberta, te nou metres de llargada el seu interior, les lloses laterals (ortòstats) pesen aproximadament 5 tones,  ha donat una datació de 2.250 a.c. També se'l coneix amb el nom de torre dels Moros o dolmen de la Vila.
Altres exemples remarcables son el dolmen de la Cova d'en daina a Romanya de la Selva al baix Empordà, i el dolmen de la Creu d'en Cobertella a roses (Alt Empordà).
A la població malaguenya d'Antequera hi ha tres dels dòlmens més grans d'Europa i en un estat de conservació magnífic. Si aneu per aquelles terres aprofiteu per visitar-los, son impressionants!
Es creu que a Europa hi ha aproximadament uns 50.000 dòlmens.




Fonts:
-Parc de la Serralada Litoral. Adrià Triquell i Salomé. Editorial Piolet.
-http://www.turismellobregos.cat/dolmen-de-llanera/
-http://ca.wikipedia.org/wiki/Dolmen






1 comentari:

  1. Lucky Club - Live Casino Site - Online Betting
    The Lucky Club website was launched with over 5 years of experience and with over 6 million fans worldwide, the company  Rating: 8.4/10 luckyclub.live · ‎Review by LuckyClub

    ResponElimina