dissabte, 2 de febrer del 2013

El salt de Mir i el Molí.

A la comarca d'Osona hi ha molts salts d'aigua, sobretot al Collsacabra, però us vull proposar d'anar a veure el Salt de Mir, no es el més alt, ni el més espectacular, però la raconada on es troba, a recer de la Serra de Bellmunt es de gran bellesa.


Comarca: Osona
Accés: Carretera BV-5227, entre Sta. Ma. de Besora i Vidrà.
Distància: Poc més de dos quilometres.
Desnivell: uns 100 metres.
Cartografia: Puigsacalm-Bellmunt. E:25.000. Editorial Alpina.
Època de l'any: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de més insolació. A la Tardor el paisatge pot ser molt bonic, pels colors del bosc.
Recomanacions: Ruta molt curta per tota la Família. Des del Molí fins el Salt s'ha de passar pel marge del riu per terreny relliscós, si ha plogut molt pot-ser no us podreu apropar a sota el salt!


ACCÉS
Heu d'anar fins a Sant Quirze de Besora, allà agafeu la carretera BV-5227 que porta a Vidrà, però un cop passat el poble de Santa Maria de Besora pareu atenció a un trencall a ma dreta que trobareu poc desprès del quilometre 8. Agafeu aquesta pista de baixada, encimentada en algun tram, anireu deixant a mà dreta primer el Mas del Noguer, i després una granja i una bassa, ara la pista tornarà a pujar i us acostarà a un grup de masies, la darrera es el Mir, que fa de restaurant i que te un aparcament, però un cartell en avisa que no es pot aparcar si no som clients, abans d'arribar a la masia trobareu racons a la pista on deixar el cotxe.



RUTA.
Comencem a caminar seguin la mateixa pista per la que hem vingut amb el cotxe, passem entre els dos edificis del mas Mir i anem baixant entre parts de pastura, on pot-ser hi podreu trobar cavalls. Passem a fregar del bosc que tenim a mà dreta i als 650 metres aproximadament trobem un trencall, ens desviem cap a l'esquerra per la pista que en tres revolt ens baixa fins al riu on trobem una passera de fusta per creuar-lo.


Passera

 En aquest punt podreu veure en la roca del llit del riu unes cavitats rectangulars que es on es col·locaven els troncs de L'antiga passera per on circulaven els carros que portaven el gra al molí i posteriorment en tronaven la farina. també en aquest punt hi ha la resclosa que retenia l'aigua que per un canal anava fins al molí per fer moure les moles.

forats on es recolzava l'antiga passera per carros.

 Un cop passat el riu seguim per la pista, al cap de 150 metres ens trobem just a sobre del salt de Mir, ara la pista davalla cap al sot  on trobem les runes dels tres molins de Mir.


Restes del segon molí.
El primer molí tot i estar en estat ruïnós ens permet veure dues moles. El segon molí conserva l'estructura de l'edifici sense teulada. El tercer conserva part de l'estructura i podem veure molt malmès el mecanisme que aprofitant la força de l'aigua feia girar les moles.


Les moles.

Aquí podem veure part de la turbina i l'eix.
 
Si ens acostem al riu ja podem veure el salt, per arribar a sota hem passar pel marge dret, una mica relliscós, si el cabal es abundós la vista del salt serà més bonica, però ens pot dificultar l'accés a la seva base.


El salt del Molí te uns 25 metres de caiguda.

Toll a la base del salt.


Per tornar desfarem el camí que hem fet.

Si voleu acabar d'aprofitar el dia per aquestes terres, podeu pujar fins el turó on hi ha les restes del castell de Besora. Situe-vos a entrada de Santa Maria de Besora (venint des de sant Quirze), agafeu una pista a mà esquerra que puja cap el mas el Pla, pugeu fins la masia i passant de llarg pel seu davant seguiu arribareu fins a dues basses d'aigua, poc desprès pareu atenció a un corriol que surt a mà esquerra que indica "al castell", en unes quantes llaçades sortireu dalt l'aplanat turó on hi ha les runes del castell, i on destaca encara les restes de L'església. Esteu a 1023 metres, heu caminat aproximadament 1,5 quilometres i heu pujat un desnivell de 150 metres, gaudiu de les vistes! Torneu pel mateix camí.

PLÀNOLS.

Ruta per anar al Salt de Mir.
 

Ruta per Pujar al Castell de Besora.



Esglèsia del Castell de Besora.



EL MOLÍ FARINER HIDRÂULIC.
Els molins fariners normalment son hidràulics, això significa que l'energia necessària pel seu funcionament es genera amb l'aigua, els molins se situaven vora un curs d'aigua i calia un desnivell per generar un salt que era el responsable de donar l'energia per a fer girar les turbines que accionaven les moles. A Catalunya en trobem sovint restes a molt rius i rierols. Son vestigis d'un temps passat no tant llunyà, on l'economia local es fonamentava en l'autosuficiència i la proximitat. De fet fins a mitjans del segle XX el pa fet de blat i altres cereals, era la base de l'alimentació, eren moltes les terres dedicades a aquests conreus, i per tant calien molts molins per moldre els cereals, es habitual que en una mateix curs fluvial hi hagi varis molins, ja que els pagesos cercaven sempre de tenir-ne algun de proper.





Fonts.
-http://www.carrutxa.org
-http://petites-rutes.blogspot.com.es

4 comentaris:

  1. Una explicacio dek lloc fantastica dema i vaig per segona vegada pero veig que me he dejat molt detalls a la primera cuan i vaig anar salutacions

    ResponElimina
  2. Avui hem anat seguint aquestes indicacions qe ens han anat molt bé. El lloc és impressionant i a més, sent Tots Sants (Novembre) hem enxampat un molt bon temps!

    ResponElimina
  3. Рейтинг онлайн-казино включает клубы, предлагающие превосходно обдуманную мотивационную программу. Посетителей ожидают разноплановые бонусы — приветственные, бездепозитные, фриспины, релоад. Некоторые порталы презентуют одобрения по выходным, праздничным, ко дню рождения. Кроме этого топ 10 игровых автоматов на деньги, поддерживают программу преданности со статусами, дозволяющую получить дополнительные подарки за активность. Одновременно ведутся турниры, лотереи, сезонные акции. Благодаря этому гости выигрывают больше, могут хорошо рассеяться, вложив колличество.

    ResponElimina
  4. Если у вас выйдет имитировать естественную коммуникацию с постояльцами покупка ссылок для продвижения сайта модных вебсайтов, которые озаряют темы, подобные с вашей, вы получите заинтригованные переходы. Не стоит верить на их очень большое количество. Часто эти известия воспринимаются, как мусор и удаляются администрацией.

    ResponElimina