divendres, 22 de febrer del 2013

La Cova del Tabac

La comarca de la Noguera es plena de magnífics paratges per descobrir, les coves en son un, i us proposo de visitar la grandiosa Cova del Tabac, aprop de Camarasa, potser no es molt fonda, uns 180 metres, però la seva grandiosa galeria impressiona.


Comarca: La Noguera.
Accés: Carretera C-13. Passat el poble de Camarasa.
Distància: 4,2 quilometres aproximadament.
Desnivell: 300 metres.
Cartografia: Consulteu la pàgina del Institut Cartogràfic de Catalunya.
Època de l'any: Aqust territori es molt calurós a l'estiu.
Recomanacions:La ruta te una mica de desnivell, però es de bon fer. El que si que cal es parar atenció amb els nens, hi ha un parell de passos molt curts equipats amb graons, i algunes cadenes, tot es de bon fer, però en el darrer pas equipat abans d'arribar a la cova la cinglera està molt propera, cal vigilar!


ACCÉS.
Aneu fins a Balaguer i agafeu la carretera C-13 direcció La Pobla de Segur, passat el poble de Camarasa, a uns cinc quilometres (km 47) la carretera entra en un túnel, en sortir-ne creua per sobre la presa de Camarasa i entra en un altre túnel, a uns 50 metres de la sortida d'aquest darrer túnel a ma dreta hi ha espai per aparcar els cotxes. 




 RUTA.
Tornem enrere i passem el túnel, pareu molta atenció per que no hi gaire marge per passar, creuem la presa i agafem a ma dreta la passarel.la suspesa damunt l'aigua, que ens porta fins les runes de l'antiga casa del guarda. Seguim el camí pel marge del pantà, que es convertira en sender i començara a pujar. Trobarem un trencall, agafem el ramal de l'esquerra direcció Cova del Tabac, l'altre camí ens portaria a l'estació de Vilanova de la Sal, però es força lluny!. Anem seguint el sender que va girant i ens obre vistes cap a la vall  i poble de Camarasa.

Al fons el poble de Camarasa.
 Ara el camí esta penjat sobre la vall i aviat trobarem els passos equipats, primer un resalt rocós amb varis  esgraons i una cadena, després un tram on hi ha una cadena que no seria necessària, per que el terreny es inclinat, però no es vertical ni molt menys.

Ens acostem als trams equipats del camí.
Finalment el sender ens portarà a sota L'entrada de la Cova, on trobarem el segon pas amb  esgraons, en aquest cas n'hi ha sis i una cadena, aquest es el pas més delicat, ja que la cinglera es molt propera a la nostra esquerra. Un cop superat el pas som a L'entrada de la cova, on hi ha una gran figuera.

Dins la cova.
L'entrada mesura 20 metres d'amplada per 15 metres d'alçada i te una fondària d'uns 180 metres, amb un lleuger desnivell ascendent. Als 20 metres d'entrar-hi trobem el tram més gran i ampla, els nostres humils frontals tindran feina per enfocar les parets i el sostre, però aquí la llum de L'entrada encara ens ajuda una mica. En aquest punt a má esquerra hi ha una gatera que ens permet entrar en una sala que es diu la Sagristia.


Als 50 metres la cova fa un tomb, i ja ens quedarem en la foscor absoluta, es pot anar passant bé però sempre cal vigilar ja que hi ha zones amb gran desnivell al terra. es una cova viva on encara si estant formant estalactites, també si han trobat pintures rupestres d'estil llevantí, però estant molt malmeses per grafitis que s'hi han fet al damunt.



Un cop al fons de la cova penseu que darrera les roques que us barren el pas hi ha una altre cova, la cova del Sastre amb una doble entrada, una a nivell de la cova i una altre per un avenc. A aquesta cova s'hi accedeix per l'altre vessant de la serra. 



Exploreu bé la cova, i per tornar desfeu el mateix camí que hem fet de pujada.


PLÀNOL.




EL TABAC.
Segurament pensareu que el nom de la cova prové del tabac de fumar, dons tot i que segons sembla cap al segle XVIII els contrabandistes la van utilitzar per amagar-hi tabac, el seu nom sembla ser molt més antic. L'espeleoleg Ferran Alenxandri en el seu bloc ens ho explica:

El lingüista Joan Coromines, a l'Onomasticon Cataloniae (VII, 200), aclareix la qüestió. Resulta que Tabac és el nom de diverses localitats, ja antigues, de la Catalunya occidental. Tabac és el nom aplicat a tres llocs diferents des dels segles XI-XII dins la zona de Noguera-Segrià:    Localitat antiga, Segre amunt de Balaguer, documentada el 1156 com Atabach; el 1450-52 apareix documentat Tabac (després Tabach), un lloc o terme prop de Camarasa, que permet identificar-lo sens dubte amb la nostra cova del Tabac.
    Tabac és un despoblat del terme d'Alguaire, documentat ja el 1083.
    La Torre de Tabach figura com un lloc de terme de la Lleida sarraïna en el segle XII.

Per tant, Coromines no dubta que l'etimologia d'aquest nom de lloc és preromana. No només no té res a veure amb la Nicotiana, sinó tampoc amb l'arabisme tabac 'paneret'. Cal relacionar-lo amb el mot ibèric Tauacca-, documentat en inscripcions ibèriques, i documentat com a TAVACCA en una inscripció hispano-llatina.

Davant del problema d'entendre l'ibèric, Coromines proposa que el sentit de TAVACCA, segons la naturalesa dels llocs designats, podria estar relacionat amb la noció de 'torre' o puig o lloc fortificat, i també la cova del Tabac es podria entendre com una fortificació campal. De fet, aquesta cova, d'enorme boca, dóna pas a una galeria de grans dimensions poc freqüent a Catalunya. 


Si voleu veure unes fotos espectaculars de la cova, visiteu el bloc que us indico a sota, segur que us agafaran ganes d'anar a fer-hi una visita. 

http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/09/la-cova-del-tabac-3.html


Fonts: 
-http://ferranalexandri.blogspot.com.es/2012/02/noves-claricies-sobre-el-nom-de-la-cova.html 
 

1 comentari:

  1. He llegit amb molt d'interés les sortides que tens penjades. Et felicito. A nosaltres també ens encanta sortir en família. Els indrets que proposes son bellíssims, encantadors. Moltes gràcies. El teu bloc serà de gran ajuda per tots aquells que, com molt bé dius, gaudeixen en la natura. Una abraçada, Joan Molar.

    ResponElimina